Jump to content

Bulgaria


GicuP
 Share

Postare recomandată

De unde ma pregateam de prea multa zapada am avut parte de prea putina. :lol:

O sa revin cu mai multe detalii - dar in sinteza in perioada 23-31 a fost foarte putina zapada in Bansko. Mergea un singur telescaun si gondola de jos.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

De ceva vreme hotelurile din Bulgaria nu mai ofera internet gratuit, iar pretul acestuia acolo este destul de piperat.

Recomand colegilor care detin un modem usb (necodat), de gen Huawei (cum ofera Vodafone ori Orange), achizitionarea unei cartele internet prepay de acolo. Le gasiti cam in toate supermarketurile, in magazinele de telefoane mobile. De exemplu in Kaufland - Ruse. Detalii si preturi:

M-Tel Bulgaria si Globul Bulgaria. :icon_thumright:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

1. Ocoliti cat puteti zona orasului Dobrich ... drumul este sub orice critica. Se lucreaza si se merge foarte prost.

2. Va ofer o varianta pentru Constanta - Vama Veche - Varna deoarece drumul este prost (pana in Bapha nu poti merge mai tare de 70 ... 80 km/h din cauza gropilor)

varianta : Constanta - Negru Voda (iesirea din tara) - General Toshevo (in centrul orasului faceti stanga urmarind indicatorul de Balchik sau Kavarna) - Balchik - Varna. Drumul este foarte bun si treceti prin putine localitati.

Rutele sunt verificate de mine saptamana trecuta.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu am ale urmatorul traseu:

Bucuresti-Ruse-Pleven-Sofia-Blagoevgrad-Bansko 533 km

La dus am facut 7 ore jumatate la intors 6.50 minute (ambele pe BC).

Drumul a fost in general bun. (au fost gropi pe ici-colo)

harta

Partia a fost in destul de mare masura deceptie. M-am dat doar pe 2 bucatele de partie. Mai era un drum destul de lung pana in Bansko - dar era strict de incepatori. Asa ca din minunatii 65 de km am avut la dispozitie ceva de ~ 3 km. Din astia jumatate erau tot drum de incepatori - deci 1,5 km.

Pana cam pe 28 macar a fost destul de liber. Dupa aceasta data a fost aglomerat. Telescaunul era singurul mijloc de transport pe cablu decent. (erau si 2 teleschiuri si o banda ca de supermarket).

Diferenta fata de austria este ca aici din 17 partii functionau in decembrie 5. (asta in conditiile in care am fost darnic - am pus ziua cu cele mai multe partii deschise; respectiv 30.12.2010)

In kaprun - zell am zee functionau din 130 km / 130.

Mai multe informatii si imagini din Bansko: Bansko Bulgaria

Bansko%20schi%20019.jpg

Schi%20012.jpg

Modificat de MOTANUL
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru ca nu a fost zapada. Daca nu este zapada cum sa deschida partiile ? Sa va dati pe iarba ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Tu cum ai caracteriza aceasta partie pe care am intrat sarind peste semnul interzis? (se si vede ca eram singur de altfel)

Are sau nu are zapada?

Au deschis-o fix in a-3a zi de cand ar fi trebuit sa o deschida (adica abia pe 30)

Avand in vedere ca zapda artificiala "tinea" pana in statiune (unde erau ~900 m deasupra marii) eu zic ca ar fi tinut cu atat mai mult la cota 2000 sau peste.

Zapada in care am schiat eu avea jumatate de metru si era 100% naturala (ninsese toata noaptea). Abia dupa asta au dat drumul si la cea artificiala.

Bansko%20schi%20013.jpg

Bansko%20schi%20012.jpg

Oricum fata de partiile din romania munceau mai mult. In parcare si statiune uscat, dar pe partie situata la 50 m mai incolo zapada (artificiala evident): Aici chiar nu am ce sa comentez. Doar ca daca isi indreptaui atentia si mai sus ar fi fost si mai bine. Au asteptat sa se faca lumea buluc la singurul telescaun disponibil pentru urcare ca sa dea drumul si la instalatiile de zapada artificiala de sus.

Bansko%20schi%20018.jpg

Bansko%20schi%20021.jpg

Bansko%20schi%20016.jpg

Modificat de MOTANUL
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am prieteni care au fost acolo si au fost dezamagiti. Din ce vad in poze nu ma impresioneaza. Tocmai pentru ca nu a nins cum trebuia., ca in alti ani.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Si eu am fost dezamagit. Mai ales ca am vorbit cu multa lume care skiase si in anii trecuti cand a fost zapada si 90% din partii si skilifturi functionau.

Evident ca nu este idealul nimanui sa te invarti pe 2-3 km de partie. Dar cand am ajuns acasa si am fazut ce conditii au fost la noi am zis ca nu am facut o alegere chiar atat de rea. Mai ales ca hotelul a avut piscina si servicii ok si am avut ce vedea in statiune si in jur. Fata de Valea prahovei care o cunosc ca in palma a fost mai interesant.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Se spune ca acum e bine sa faci rezervare pe booking.com pentru la vara.

Am cautat si eu putin azi si poate ma ajutati cu o parere avizata de la fata locului.

As dori o zona cu litoral montan ( gen Albena ). Daca mai exista si alte statiuni "lipite" de munte va rog sa-mi spuneti.

Eventual hoteluri unde a-ti fost acolo si v-au multumit.

Inca ceva: observ ca unele au inclus in pret un TVA de 7% iar altele de 24%...care este smecheria ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@120L - iti recomand Luca Helios Beach din Obzor. Am fost anul trecut si mi-am facut deja rezervare. E chiar pe malul marii si NU SUNT ROMANI! (daca te intereseaza detalii iti dau pe PM).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Victore mersi de recomandare dar e chiar scump la peste 85 de euro/zi...

Pai anul trecut erau alte tarife si acum observ ca majoritatea hotelurilor clasate in frunte ca scor de la utilizatori, vor banii de acum si nerambursabil...lucru care anul trecut era destul de rar intilnit !

Scump, ff scump anul asta si vor banii de acum...

Pai decit sa merg 5 zile la ei all-inclusive mai bine 2 saptamini in tara, vad o gramada de statiuni si obiective, ma cazez la pensiuni si am mincarea in portbagaj.

Sunt dezamagit complet de ofertele lor mai ales acum pe vremurile astea de criza cind trebuie sa ai cu totul alte preturi...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Daca faci rezervarea prin booking.com nu se cer bani ca avans. Si inca ceva - in iunie este mai ieftin, iar vremea este calda. La fel si apa. Eu de 15 ani fac o prima vacanta in iunie, la mare. Intotdeauna mi-a placut (lume putina, totul este mai curat, spatiile verzi emana prospetime, preturi rezonabile...).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ei nu se cer bani avans...uite aici: http://www.booking.com/searchresults.html?sid=fd542aa9e5e30d15b2bb5a5a92c23901;checkin_monthday=25;checkin_year_month=2011-6;checkout_monthday=30;checkout_year_month=2011-6;city=900039414;class_interval=1;score_min=0;si=ai%2Cco%2Cci%2Cre%2Cdi;country=bg;radius=0;order=score

Cel putin primele 5 hoteluri in ordinea calitatii de sus in jos vor banii de acum.

E drept ca acolo unde mi-ai recomandat tu nu cer, dar au tarife exorbitante sa fim seriosi...anul trecut ai spus ca ai luat cu vreo 280 de euro 6 nopti all-inclusive iar acum vor 474 ! Si asta binenteles in iunie !

Chiar nu imi permit asa ceva si nici nu caut. Daca erau ceva mai rezonabili poate...

Modificat de 120 L
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Anul trecut am dat 288 iar anul acesta este 336. S-au smecherit si bulgarii... Ei nu stiu ca anul acesta nu prea vor mai conta pe romani. Intradevar am vazut ca unele hoteluri cer pe booking.com banii inainte, nerambursabili. Mi se pare o magarie.

Probabil ca in curand imi voi lua o rulota la mana a doua si atunci voi scapa de preturile cazarii.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

336 e valabil in perioada 01-07 iunie...dar precis nu e vremea potrivita de plaja, de apa nici nu mai vorbesc :)

Ca sa nu mergi degeaba trebuie sa cauti in jumatatea a 2-a a lunii. Dupa iernile lungi si normale cum sunt de 2 ani incoace, in iunie e frig nenica si apa rece...

De smecherit nici nu mai vorbesc. E normal sa faci asa: preturi mici la inceput si cu plata pe loc, apoi pret din ce in ce mai mare si plata in avans.

Ii doare-n cot de romani daca acum au nemti, polonezi, cehi, unguri...etc

Asta e capitalismul. Romanu' are 2-300 de euro/luna, daca ii are...europeanul vestic are de 10x mai mult si isi permite.

Bicicleta tata, asta e viitorul turism la noi. Cu citeva sute de lei vezi frumusetile tarii, te hranesti sanatos, si faci sport benefic pentru organism.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

chiar ma gandeam sa merg si eu anu asta in Bulgaria ca am inteles de la prieteni mei care au fost ca e frumos....si sunt conditi calumea

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Acum sunt in Bansko. Doua partii nu sunt deschise din motive de ... rearanjare a zapezii pe ele. Este drept ca este numai zapada artificiala peste tot din cauza ca nu a nins absolut deloc. Tunurile functioneaza aproape permanent, si zapada este aranjata aproape zilnic pe partiile cele mai aglomerate (cele albastre) si la cateva zile - 1 sapt pe cele mai dificile, din simplul motiv ca nu sunt foarte circulate. Sambata, duminica si luni (29-31.01)a fost o aglomeratie crunta - cred ca peste 3000 persoane la gondola. Timpul mediu de asteptare era cam 1.5-2 ore pana sa urci sus.

In rest pot sa va spun ca din cauza zapezii artificiale sunt multe zone cu gheata, dar si o zona (partia 10) cu pietricele - asta nu inteleg de ce nu a fost aproape de loc rearanja. Per ansamblu ... este OK. Marele meu noroc este ca hotelul este la 200m de gondola, deci nu am costuri de parcare.

Va mai povestesc cand ma intorc.

A .. internet gasiti wi-fi gratis la aproape toate hotelurile, dar sunt subtirele. Oricum .. pt un ziar si un mail sunt suficiente. Daca vrei net de calitate si ceva viteza ... 5E / 24h - cam cat abonamentul pe o luna in tara.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 4 months later...

Imi recomandati careva un traseu de urmat pentru Cluj Napoca - Obzor(langa Nesebar)? Va fi primul meu drum in Bulgaria.

Eu m-am gandit la varianta: Cluj-Sibiu-Bucuresti-Giurgiu|Ruse-Shumen-Varna-Obzor. Voi porni din cluj seara pe la 11, si ma gandesc ca as ajunge la giurgiu pe la 6-7.

- Se plateste ceva taxa pentru a traversa podul peste Dunare?

- Unde imi recomandati sa cumpar leva?

- In BG ajunge sa cumpar Vigneta sau se plateste separat si pentru autostrada?

- Si inca o intrebare, merita sa alimentez de la ei? e mai ieftina motorina, calitativ ma gandesc ca e la fel daca bag de la OMV de ex.

Va multumesc!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Imi recomandati careva un traseu de urmat pentru Cluj Napoca - Obzor(langa Nesebar)? Va fi primul meu drum in Bulgaria....

Am fost anul trecut la Tsarevo (mult mai jos decat Obzor).

Am urmat traseul: Bucuresti - Giurgiu - Ruse - Shumen - Varna - Obzor... si asa mai departe. Autostrada Shumen-Varna era ok. Avea petice dar nu mi-am rupt masina.

- Se plateste taxa pt trecerea Dunarii, am inteles de la stiri ca, acum cateva zile, Bulgarii au redus taxa (cam la 2-3 euro), romanii au pastrat-o la fel. Din pacate nu mai stiu cat am platit, parca vreo 30-40 de lei. Daca gresesc, rog forumistii sa ma corecteze.

- Cumpara Vigneta, dar nu de la primele benzinarii, sunt niste bisnitati sadea. O vand (ilegal) foarte scump, tipii de acolo profita de faptul ca esti strain, si nu ai leva si te jecmanesc. Ei mai afirma ca nici nu poti plati cu cardul !!! Doar EURO!!!. Insa e o pacaleala, au POS-ul pe masa. Eu mi-am luat vigneta pentru Bulgaria de la iesirea din Ruse spre Shumen, la ultima benzinarie (pe partea stanga, pe dreapta era prea mare coada). Benzinaria este una foarte modesta, un fel de PECO, vechi de la noi, insa am platit cu cardul la adevarata valoare, totul corect, bon fiscal... alea, alea. Doamna de acolo nu stia mai mult decat bulgara, insa ne-am inteles de minune, pana la urma "da"-ul lor e identic cu "da" ul nostru :). Ca o concluzie la vigneta: NU cumpara de la primele 2-3 benzinarii de pe strada principala imediat cum treci granita in Ruse, e furt pe fata.

- La autostrada nu am platit nimic in plus (nu erau gropi, sau cratere, in schimb era sa calc o testoasa :) ). Nu e o autostrada ca in Germania, dar am mers cu viteza. Mi-am pus pilotul automat pe 130 si nu am mai umblat la pedale. Nu stiu daca erau radare, ca nu am mers mai tare, aveam portbagaj deasupra si nu vroiam sa risc sa pierd bagajul.

- Benzina anul trecut era mai ieftina la noi, insa dupa ultimile scumpiri, habar nu mai am care mai e situatia, eu am alimentat la OMV pe langa Obzor ca nu mi-a ajuns. Calitatea a fost OK, pretul mai sus, insa nu cu mult (anul trecut).

In rest drumurile sunt ca la noi, si bune si proaste, dar nu exagerat. Traseul asta a fost OK. Nu mi-am rupt masina, nu am avut probleme cu jantele, si nici cu cauciucurile, am profil mic (ceva de genul 225 / 45 R17 ). Autostrada mi s-a parut mai proasta decat ale noastre (cele multe ... :( ) insa drumul national a fost bun.

In Romania ai grija la bucata dintre Bucuresti si Giurgiu, Sunt mute locuri unde planteaza politia radare. Eu fac saptamanal drumul la Giugiu si mai mereu sunt in alt loc, asa ca mai bine pastreaza viteza legala, nu pierzi mult timp, se circula destul de lejer. Calitatea drumului e proasta la iesirea din Bucuresti (Jilava vreo 10 Km). Nu sunt cratere, dar sunt multe denivelari. Dupa podul peste Arges, calitatea e ok. La intrarea in Giurgiu fa stanga imediat, la primul giratoriu, altfel te trezesti in Oras si nu trebuie... Gasesti indicatoare.

In privinta drumului dintre Cluj si Bucuresti orice ai alege e discutabil si depinde de ruta pe care o alegi. Eu stiu 2 mari trasee.

1. Cluj - Turda - Alba - Sebes - Sibiu - Valcea - Pitesti - Bucuresti

2. Cluj - Tg. Mures - Sighisoara - Brasov - Ploiesti -Bucuresti

Fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje

Ruta 1 e mai aglomerata pe partea Sebes Valcea, iar ruta 2 e f aglomerata pe partea Brasov - Ploiesti

Ruta 1 are autostrada pe 120 de km, in schimb ce ruta 2 are un drum f rapid si bun pe partea Sighisoara - Brasov.

Dar repet, e si in functie de zi a saptamanii si ora la care treci prin locurile fierbinti ale celor 2 trasee.

Oricare dintre rute ai alege distanta e aproape identica.

Ce sfat pot sa-ti mai dau: daca nu ai treaba in Bucuresti, incearca sa-l ocolesti, dar nu pe centura ziua, e aglomerata. Daca te hotarasti sa vi pe ruta 1 si daca nu ti-e teama de "aventuri" eu iti pot recomanda o ocolire pe care eu o folosesc foarte des. Prin Ciorogarla, Darvari, Clinceni, Bragadiru, Mihailesti, Novaci, Adunatii Copaceni. E un alternativa, sa zicem OK, la semafoarele si aglomeratia din Bucuresti. Eu o folosesc destul de des, nu e un drum drept, are multe curbe, insa prefer ruta cand ma grabesc si vreau sa ajung repede de pe Autostrada A1 in Giurgiu. Daca vrei mai multe detalii si o harta a zonei da-mi un semn pe PM.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Jos cu palaria pentru Florin V5! Iti multumesc ca ai avut rabdare sa-mi dai atatea detalii.

Inca nu m-am decis daca o iau pe Valea Oltului sau pe Valea Prahovei. Idee e ca voi merge numa noaptea prin romania, deci nu cred ca o sa am probleme cu traficul, am mai fost nu odata, pe ambele variante.

Merita sa o iau spre Ciorogarla-Darvari chiar daca o sa fie dimineata pe la 4-5? La ora aia nu se circula mai bine pe centura capitalei?

Si eu am 224.45.R17, asa ca sper sa gasesc niste drumuri acceptabile :P

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Salutari, cum mai este drumul catre Turcia? acum 3 ani era destul de prost mai ales prin munti. Multumesc anticipat.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Merita sa o iau spre Ciorogarla-Darvari chiar daca o sa fie dimineata pe la 4-5? La ora aia nu se circula mai bine pe centura capitalei?

Si eu am 224.45.R17, asa ca sper sa gasesc niste drumuri acceptabile :P

Centura Bucurestiului se aglomereaza dupa ora 7. Pana in 7 o parcurgi fara probleme cu 80-90 km/h.

Eu iti recomand Giurgiu - Ruse - autostrada bulgareasca - apoi dreapta catre Provadia si de aici pe drumuri comunale care te scot aproape de Obzor si scutesti cam 45 km.

De schimbat leva eu schimb la casa valutara din cadrul Metro Ruse.

Vigneta este 5 euro (este o casa in vama) sau 10 leva de la benzinarii. Pe autostrada nu se plateste in plus.

Nu ne-ai spus cand pleci, poate mai sunt colegi care sa te insoteasca.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Victor, imi recomanzi sa ies de pe autostrada A2 la Provadia si o sa tin pe drumul nr 904? Si eu am remarcat ca-i mai scurt traseul, dar am citit unele pareri cum ca nu ar merita din cauza ca ii rau drumul. Tu ai fost pe drumul ala? Eu, in principiu, prefer sa fac mai multi km pe un drum modernizat bun, decat sa ma trezesc cu jante strambe :( Daca zici tu ca-i bun drumu, o sa merg pe acolo.

Eu plec in seara asta, Dimineata pe la 7 as vrea sa fiu la granita. Din pacate nu prea cred ca mai este cineva care urmareste thread-ul asta si are acelasi traseu in perioada asta.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Victor, imi recomanzi sa ies de pe autostrada A2 la Provadia si o sa tin pe drumul nr 904? Si eu am remarcat ca-i mai scurt traseul, dar am citit unele pareri cum ca nu ar merita din cauza ca ii rau drumul. Tu ai fost pe drumul ala? Eu, in principiu, prefer sa fac mai multi km pe un drum modernizat bun, decat sa ma trezesc cu jante strambe :( Daca zici tu ca-i bun drumu, o sa merg pe acolo.

Eu am mers de 4 ori pe el in 2009 si de 6 ori in 2010. Sunt si gropi, dar le poti ocoli pentru ca drumul este absolut liber (intalnesti cate o masina la 5-10 minute). Si eu am jante din aliaj si nu am avut probleme. Acum, daca esti un sofer foarte milos cu masina si ai garda la sol mai lasata, nu o lua pe acolo.

Eu unul si anul acesta tot acest drum il voi urma. Am un prieten care este deja la Obzor si tot pe el a mers (are un Ford Focus), fara sa aiba probleme.

Avantajul acestei variante este mersul constant cu 80-100 km/h, fara depasiri, fara aglomeratie, fara politie si ... mai scurt.

Este virajat iar peisajele sunt frumoase.

L-am detaliat in unul dintre posturile anterioare (daca ai rabdare sa le parcurgi).

Concediu placut!

Modificat de V i c t o r
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru traversarea Bulgariei spre Grecia, din ce am citit pe forum am observat ca ruta folosita este Ruse - Sofia - Kulata.

Ma intereseaza o ruta Vama Veche (Negru Voda) - Balchik - Nessebar - Svilengrad - Ormenio(Gr)

A mers cineva pe aici?

A iesit cineva recent din tara pe la Vama Veche? sau Negru Voda? Un coleg de pe forum spunea anul trecut ca drumul pe la Vama Veche este foarte prost.

Prefer un drum mai lung dar cu asfalt mai bun dar fara varianta Sofia.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!